25/08/2025
3,000 pokok zaitun dicabut lsraeI
Bayangkan… tanah yang subur, pokok zaitun berusia puluhan tahun, sumber rezeki peladang turun-temurun buat rakyat Palestine dimusnahkan begitu sahaja.
Inilah yang berlaku di al-Mughayyir, sebuah kampung kecil dekat Ramallah. Lebih 3,000 pokok zaitun dicabut sampai ke akar oleh tentera Israel. Alasannya? “Ancaman keselamatan.”
Pokok zaitun bukan sekadar tanaman biasa. Allah sendiri muliakan dalam al-Quran:
“Demi buah Tin dan buah Zaitun.” (Surah At-Tin: 1)
Buah ini simbol kehidupan, keberkatan, dan sumber utama ekonomi rakyat Palestine. Bila pohon ini dimusnahkan, ia bukan sekadar hilang makanan, tapi lenyap warisan, identiti, dan masa depan generasi akan datang.
Sejak 1967, lsraeI konsisten dengan satu plan: halau rakyat Palestine dari tanah mereka sendiri. Caranya bukan hanya dengan senjata. Tapi juga dengan cara senyap, rampas sumber air, sekat ladang, musnahkan pohon zaitun.
Di Gaza, rakyat kebuluran sebab makanan tak masuk. Di Tebing Barat, tanah subur p**a dihancurkan. Soalan paling besar: kalau rakyat Palestine tak ada tanah, tak ada air, tak ada makanan... bagaimana mereka nak bertahan hidup? Berapa lama lagi?
lsraeI tahu, untuk hapuskan sesuatu bangsa, bukan hanya dengan serangan. Tapi dengan cabut akar ekonominya. Dan itulah yang berlaku hari ini.
Apa pendapat anda?
Adakah kita hanya akan terus scroll... seolah-olah gambar ini cuma satu lagi content di timeline?
Atau sentiasa ingat dan mendoakan mereka? Sememangnya doa adalah senjata orang mukmin.
ik
dari pandang mata timur tengah
PS: Sebab tu kekuatan ekonomi sangat penting. Bila kita terlalu bergantung pada orang lain, kita boleh jadi lemah. Kita kena mula bina kekuatan ekonomi sendiri, walaupun dari rumah dengan kecil-kecilan. Mulakan perniagaan dari rumah di www.MulaDariRumah.com