18/12/2024
“Taiping 150 Night Safari Neon Walk di Zoo Taiping Berjalan dengan Lancar, sebanyak 800 Peserta”
Taiping, 18 Disember – Acara “Taiping 150 Night Safari Neon Walk” yang dianjurkan oleh Jom Taiping Event dengan kerjasama Kamunting Hash Club berjaya menarik kira-kira 800 peserta, mencipta suasana yang meriah di Zoo Taiping Night Safari.
Pengerusi Jom Taiping Event, Kyo Chuah berkata bahawa acara ini adalah pertama di Malaysia dan juga Taiping untuk penganjuran Neon Walk pada waktu malam di dalam Zoo. Ia bukan sahaja menyerikan sambutan ulang tahun ke-150 Taiping, tetapi juga menjadi platform untuk menyampaikan mesej kemanusiaan melalui aktiviti amal.
Menurut beliau, sebanyak RM12,000 yang disumbangkan oleh para penaja telah digunakan untuk menjemput 200 orang kurang upaya dan anak yatim bagi menyertai acara ini secara percuma. Acara ini turut menyumbang RM8,000 kepada Zoo Taiping untuk tujuan penyelenggaraan dan pembangunan, RM2,000 kepada Kamunting Hash Club sebagai dana aktiviti komuniti, dan RM800 kepada St. John Ambulance Perak Utara untuk menyokong perkhidmatan perubatan kecemasan.
“Dengan tema cahaya neon dan gabungan suasana malam yang unik di Zoo Taiping, acara ini memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Peserta mengenakan pakaian bercahaya dan membawa peralatan bercahaya sambil berjalan di bawah sinaran lampu neon. Selain merasai keindahan malam di zoo, mereka juga dapat menikmati aktiviti interaktif yang mendekatkan mereka dengan alam semula jadi sambil mempromosikan gaya hidup sihat,” katanya.
Pengerusi Kamunting Hash Club, Wong Kah Keong, berkata acara ini bukan sekadar pengalaman menyeronokkan, tetapi juga sebagai jambatan penghubung antara komuniti dan pelawat. Ia menyuntik elemen inovasi dan semangat baharu ke dalam sambutan ulang tahun ke-150 Taiping.
Beliau turut menambah bahawa acara ini berjaya menarik penyertaan dari pelbagai kawasan, mempamerkan potensi besar Taiping sebagai destinasi pelancongan yang menarik.
“Pihak penganjur merancang untuk terus menganjurkan lebih banyak acara kreatif pada masa akan datang, untuk menarik lebih ramai pelancong dan penduduk tempatan. Ini bertujuan mempromosikan sumber pelancongan semula jadi dan budaya Taiping, sekali gus menjadikannya sebagai salah satu tarikan utama Malaysia,” katanya.
Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Flemington Hotel, Ayam Brand, Ban Chuan Coffee, dan B&G atas sumbangan dan sokongan yang diberikan, yang memainkan peranan penting dalam menjayakan acara ini.
Pada hari acara, Pengarah Zoo Taiping, Dr. Muhamad Ridhwan bin Affendi dan Pegawai Perhubungan Awam, Muhammad Hafizzuddin bin Azhar, turut hadir untuk bersama-sama menyaksikan detik yang tidak dapat dilupakan ini.
https://www.facebook.com/share/182SZLLD2E/?mibextid=WC7FNe
Zoo Taiping & Night Safari
Flemington Hotel Taiping
B&G
BCC Ban Chuan Coffee
“太平150夜间动物园荧光漫步”活动,吸引了众人参与,左四起是莫哈末哈菲祖汀,蔡宗澋、里祖安,王家强,右五起是洪淑卿及洪俊霖。